GM Inside News Forum banner
81 - 99 of 151 Posts
Czy to wciąż problem?:confused: Jak uszczelki 3.8 przez dekadę lub dłużej?

GM po prostu prosi o skandal klasy VW.

Dlaczego klient miałby być lojalny wobec - a nawet robić zakupy w - firmie, która pozwala, by znane FUBAR-y pozostały nieskorygowane?
Problem z awarią łańcucha rozrządu 3.6L różni się od fiaska „uszczelki”. GM wyprzedził przedwczesne awarie łańcucha rozrządu i zminimalizował swoje narażenie finansowe. Najpierw zmienili oprogramowanie, aby skrócić interwały wymiany oleju. Zmienili również parametry definiujące „awarię”. Zaktualizowane oprogramowanie pozwala na znacznie większy „luz” w specyfikacjach wyrównania/rozrządu wału korbowego do wałka rozrządu i wałka rozrządu do wałka rozrządu. W ten sposób silnik nadal pracuje (ze zmniejszoną wydajnością/ekonomią) i nie wyrzuca kodu aż znacznie później. Zmiany te, wraz ze skróconą gwarancją (60 000 mil zamiast 100 000), zmniejszyły koszty roszczeń gwarancyjnych do pomijalnych.

GM wie, co robi i może z powodzeniem zarządzać swoim narażeniem na awarie łańcucha rozrządu. Uważam, że GM doszedł do wniosku, że problem z awarią łańcucha rozrządu został rozwiązany.

Cóż, FWIW, zawsze używając M1 i interwałów wymiany oleju 6-7 tys. mil, doprowadziliśmy nasz '10 Traverse do 117 438 mil bez problemu z łańcuchem. Niestety klimatyzacja nie wytrzymała tak długo. Miejmy nadzieję, że nowy wytrzyma trochę dłużej i będzie miał mniej problemów.

Uszczelki kolektora dolotowego? To nic w porównaniu z bólami głowy, jakie właściciele mieli z Northstars i awarią uszczelki głowicy. Uszkodzony w moim Seville STS z 2000 roku przy przebiegu 54 tys. mil.

Z... między innymi wieloma innymi interesującymi zmianami API / ACEA / ILSAC / JASO / OEM itp. itd. .... nowa mac daddy Klasa........ xxW 16(W).

Jedna flota, z którą mam do czynienia, ma sześć Impali z 2012 roku i cztery Traverse z 2012 roku. Ich sprzedawcy ich używają i dobrze z nich korzystają. Najwyższy przebieg to nieco ponad 120 tys. mil w Impalach, a Traverse mają ponad 130 tys. mil. Jak dotąd ŻADNYCH problemów z łańcuchem rozrządu w żadnym z nich. Wcześniej mieli sporo Acadia z 07 roku i jeden z nich miał problemy z łańcuchem. Mój własny Acadia jeszcze nie miał problemu przy 114 tys. mil. 2010 CTS w mojej rodzinie wciąż jeździ.

Niektórzy mają problemy. Ale na pewno nie możemy powiedzieć, że WSZYSTKIE są złe. Może 1-2%

Corwaa,
Jeśli flota, z którą masz do czynienia, lubi 2012 i ty ich lubisz. Sugerowałbym, żebyś powiedział im, żeby rozważyli przejście na 2015, wciąż jest ich mnóstwo z niskim przebiegiem, tanich w porównaniu do nowego nadwozia. Zdobądź nową gwarancję na około 48 tys. od zderzaka do zderzaka i 100 tys. na DT. Po przyjrzeniu się mojemu, który był serwisowany tak daleko przed ich zaleceniami, używając rzekomo paliwa najwyższej klasy. Mój wytrzymał 118 tys. Wyrzuć zanim oni wyrzucą. Zrobią to, moim zdaniem.

Jest powód, dla którego od 2016 roku gwarancja została obniżona do 60 tys. km. Mam czas, aby zbadać inne marki. Musi istnieć lepszy produkt. Twój bezpośredni wtrysk nie jest odpowiedzią.
Może powinieneś zbadać inne marki. Zobaczysz, że inne marki z długimi konstrukcjami silników DOHC przechodzą przez łańcuchy. Zobaczysz, że inne marki obniżyły limity przebiegu na gwarancjach. Zobaczysz, że większość przechodzi na bezpośredni wtrysk.

Ile godzin zajmuje wymiana łańcucha rozrządu? Może GM powinien po prostu dodać to do instrukcji obsługi, tak jak pasek rozrządu. Powinni po prostu użyć pasków rozrządu. Mam na myśli, że zalecany interwał dla mojego Forestera to 105 000 mil, więc jeśli musisz otworzyć silnik, aby wymienić łańcuch, przynajmniej konstrukcja paska to trochę ułatwia

Ile godzin zajmuje wymiana łańcucha rozrządu? Może GM powinno po prostu dodać to do instrukcji obsługi, tak jak pasek rozrządu. Powinni po prostu użyć pasków rozrządu. Mam na myśli, że zalecany interwał dla mojego Forestera to 105 000 mil, więc jeśli musisz otworzyć silnik, aby wymienić łańcuch, przynajmniej konstrukcja paska sprawia, że jest to trochę łatwiejsze
Musisz liczyć się z 12-15 godzinami pracy, aby wyjąć silnik z pojazdu.

Zadanie jest trudne, ponieważ inżynierowie nigdy nie planowali wymiany łańcucha rozrządu w tak krótkim czasie (około 100 000 mil to norma dla pasków; nie 40 000-50 000). Z paskiem dane dotyczące żywotności są znane, a kroki projektowe dotyczące wymiany są częścią konstrukcji silnika. Nie przewidziano tego. W przeciwieństwie do tego, co było potrzebne do wymiany łańcucha rozrządu (około 1969 r.) w małym bloku Chevy. Wentylator i pompa wody zostały zdjęte, a następnie pokrywa łańcucha rozrządu (trochę majstrowania przy misce olejowej i krawędzi pokrywy) i już. To były czasy, mój przyjaciel....:) Przy okazji, pamiętam, jak mój przyjaciel narzekał na wymianę wałka rozrządu w swoim Volvo wiele, wiele lat temu. Nie wyszedł z przodu (jak w małym bloku Chevy), ale z tyłu. Wywiercił dziurę w przegrodzie, aby go wyjąć, zamiast wyciągać silnik. Chyba kolejna wpadka inżynieryjna.

Myślę, że fakt, że nie ma żadnych uzasadnionych roszczeń, że LFX ma ten problem, powinien być dowodem na to, że coś zmienili, prawda?
Jeśli to rzeczywiście fakt, że NIE było żadnych awarii łańcucha rozrządu LFX, to wydaje się możliwe, że coś się zmieniło. Jednak niewiele jest LFX-ów z przebiegiem ponad 100 tys. km, a wraz ze zmianami oprogramowania awarie przesunęły się na ponad 100 tys. km na liczniku.

Jeśli faktem jest, że NIE było żadnych awarii łańcucha rozrządu LFX, to wydaje się możliwe, że coś się zmieniło. Jednak niewiele jest LFX-ów z przebiegiem ponad 100 tys. km, a wraz ze zmianami w oprogramowaniu awarie przesunęły się na przebiegi powyżej 100 tys. km na liczniku.
LFX jest tu szeroko dostępny od '12 roku. Będąc zarówno w Camaro V6, jak i w ulubionym przez flotę Impala W-body, jestem pewien, że jest mnóstwo LFX-ów z przebiegiem ponad 100 tys. mil. Po prostu nie jest tak powszechny jak LLT. Nawet LLT po 2010 roku nie jest jeszcze tak powszechny.

Szukałem łańcucha rozrządu to i owo.

Znalazłem kilka wystarczająco mocnych, aby wspomnieć o:

MINI
Nissan
Mercedes Benz
Audi / VW

I tylko trochę dla Mazdy.

Nic dla GM - jakiegokolwiek rodzaju.

Jednak ......

................... big mac daddy dotyczył Ecoboost

3.5L V6

F 150

Wyobraźcie sobie moje zaskoczenie, gdy zdałem sobie sprawę, że rozwija się to w pewien sposób jeszcze szybciej niż problemy Forda PowerShift (Global) i ich problemy z elektrycznym / elektronicznym wspomaganiem kierownicy oraz problemy PTU, zwłaszcza z Edge i Flex.

Wszystkie z nich mają toczące się pozwy zbiorowe.

Więc - może być ponownie interesująco dla EB 3.5 s / EB 3.5 F 150s ....'wkrótce'

Co wydaje się najbardziej prawdopodobnym powodem odrodzenia tego wątku.

Twoje potwierdzenia są łatwo dostępne - wystarczy spojrzeć na to, kto od czasu do czasu go odradza i zwykle próbuje i nie udaje mu się go popchnąć do przodu.

To samo widzimy z AFM.

Zaufaj mi, z nienagannego doświadczenia, kiedy coś takiego dzieje się na GMI, gdzieś jest duży Ford ... czy odważę się powiedzieć 'ogień' (gra słów niezamierzona), który przynajmniej staje się gorętszy.

I tak jest... z łańcuchami rozrządu Ford 3.5EB.

Możesz to wziąć do banku.

Mówiąc o tym, nic osobistego, ale po prostu nie mogę się odnieść do tego, co niektórzy z was robią w pracy i wow, nawet realizujecie czeki.

To po prostu ..... westchnienie ..... poza ..... 'chore'.

Też smutne

Masz przynajmniej jakąś sympatię stąd, że tu się ...................... znajdujesz.

Na wyciągnięcie ręki i oczywiście w dużych rękawicach.

Silniki 3.6 L używają napinaczy, które działają na ciśnienie oleju, które jest dostarczane przez maleńki otwór. Więc kiedy olej staje się mulisty, wypełnia ten otwór krok po kroku, a następnie napinacz nie otrzymuje wystarczającego ciśnienia, aby utrzymać napięcie na łańcuchu. Co następnie daje luz na łańcuchu i w połączeniu z łańcuchem, który został wykonany ze słabych materiałów, powoduje nadmierne zużycie i niszczy je.

LFX jest tu powszechnie dostępny od '12 roku. Będąc zarówno w Camaro V6, jak i w ulubionym przez flotę Impali W-body, jestem pewien, że jest mnóstwo LFX-ów z przebiegiem 100 tys. mil. Po prostu nie jest tak powszechny jak LLT. Nawet LLT po 2010 roku nie jest jeszcze tak powszechny.
Nadal do bani. GM schrzaniło sprawę.

Mój następny zakup nowego pojazdu to będzie pickup. Wolę ciężarówki Chevy, ale nie jestem lojalny wobec marki. Naprawdę podoba mi się colorado z71. Nie potrzebuję ani nie chcę diesla, więc zostaje mi 3,6 lfx. Nie, to się nie wydarzy. Moja żona i ja chcemy podróżować z małą przyczepą kempingową o wadze 4,5 tys. funtów. Ale bez opcji silnika 4.3L TRUCK, to wyklucza colorado. I nie potrzebujemy ani nie chcemy pełnego rozmiaru. Więc choć oboje kochamy colorado, to po prostu nie ma być. I to po prostu ssie.

81 - 99 of 151 Posts